25 aug 2017 Nacht van de Vleermuis

25 augustus vanaf 20.00 uur:
Vleermuizenactiviteit in Neede
Ter gelegenheid van de Europese Nacht van de Vleermuis

Neede als enig vleermuizendorp in Nederland, en de vleermuis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Logisch dat we dan elk jaar extra aandacht schenken aan de jaarlijks gehouden Europese Nacht van de Vleermuis. Alleen al het woord Europa geeft aan dat deze nacht niet geheel onbelangrijk is en breed gedragen wordt. Tijdens deze nacht of avond wordt in tientallen landen extra stil gestaan bij dit bijzondere vliegende zoogdier, ‘de vleermuis’. En terecht.

Samen met het IVN Oost Achterhoek verzorgt ook Stichting Vleermuizendorp op die 25e augustus een presentatie rond dit zoogdier.
Deden we dit de afgelopen drie jaren op het Vleermoesplein in het dorp, dit jaar wijken we uit naar een voor ons en ook Neede inmiddels wel heel bijzondere locatie: Natuurpark Kronenkamp. Bij veel Needenaren bekend als de voormalige waterzuivering.

Natuurpark Kronenkamp is een gezamenlijk initiatief van IVN Oost Achterhoek en Stichting Vleermuizendorp Neede. Deze twee partijen willen er – samen met de twee aangrenzende wijken De Hofmaat en de Kamp – een levendig kenniscentrum realiseren.
Natuurpark Kronenkamp staat nú nog aan het begin van allerlei ontwikkelingen. Deze activiteit is alvast de eerste in een hele reeks in de toekomst, op deze mooie plek.
Benieuwd naar de plannen van Stichting Vleermuizendorp Neede op deze locatie? Kom dan op de 25e augustus Natuurpark Kronenkamp.

Adres: Kronenkamp 14, Neede. (achter de parkeerplaats voor de voetbal- en tennisvelden).

Om 20.00 uur start de powerpoint presentatie.

Bent u ook benieuwd naar wat u moet doen als een vleermuis uw huis is binnen gevlogen? Of vraagt u zich af of een vleermuis in uw haren vliegt; of ze gevaarlijk zijn voor uw gezondheid, of dat ze stankoverlast geven als ze bij u in zijn komen wonen?
Dan is dít het moment om van de partij te zijn.
Als het gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ ergens voor geldt dan is dat wel voor de vleermuis. “Zo jammer!”
U kunt zich beter afvragen wat u kunt doen om juist een vleermuizenkolonie bij u in de schuur of in uw huis te krijgen!

Vleermuizen spotten

Tegen de tijd dat het donker wordt breken we op om gewapend met een bat detector naar het Spilbroek en Huize de Kamp te lopen, waarbij we proberen onderweg vleermuizen te zien en vooral te horen. Hebt u zich ooit gerealiseerd hoe luidruchtig deze dieren ’s nachts zijn tijdens hun jacht op muggen en andere insecten? En dat terwijl ú ligt te slapen…..

Beleef het mee op 25 augustus vanaf 20.00 uur bij Natuurpark Kronenkamp in Neede.

Bij slecht weer vliegen de dieren niet uit en gaat de avond niet door.

Kunt u niet lang staan, neem dan een klapstoeltje mee voor de presentatie.
IVN Oost Achterhoek (www.ivn.nl/oost-achterhoek),
Stichting Vleermuizendorp Neede www.vleermuizendorp.nl

 

Share

Expositie ‘Vleermuizen op zolder’ geopend tijdens de Christmasfair

Uw bezoek aan de Christmasfair is een uitgelezen kans om ook onze expositie ‘Vleermuizen op zolder’ te bekijken. Misschien ook wel de laatste kans om dat op deze unieke locatie te doen.

DSCN1249

Ruim 10 jaar lang is op de zolder van de oude Hessenboerderij een tentoonstelling over vleermuizen te bewonderen geweest. Misschien hoort u tot de duizenden bezoekers. Misschien is het u ontgaan.

In vitrines en op panelen vindt u onderwerpen als een geologische tijdkalender, de oorsprong, ontwikkeling en voortplanting van dit dier alsook z’n vliegtechniek en echo-oriëntatie. Aandacht is er ook voor de rol die de vleermuis speelde en speelt in volksgebruiken, gezegdes, legendes, gerechten en medicijnen.

Tijdens de openingstijden zullen we op de zolder aanwezig zijn voor aanvullende informatie of om eventuele vragen te beantwoorden.

In 2014 is de expositie volledig in een nieuw jasje gestoken. Daarna kwam het bericht dat de bibliotheek de boerderij ging verlaten en leek het erop dat de expositie, net als veel echte vleermuizen, dakloos zou worden.

Uiteraard hebben we niet stil gezeten en hebben we uitgekeken naar een nieuw onderkomen voor de toekomst. Dit laatste lijkt te gaan lukken. De plannen zijn grotendeels uitgewerkt en nadat definitief groen licht is verkregen vanuit de gemeente, zullen we daarover meer duidelijkheid geven.

Vooralsnog blijft de expositie alleen ‘op aanvraag’ opengesteld voor groepen, inclusief een rondleiding.

Aanvragen voor groepen en/of excursies via secretaris Anke Hollink, tel. 0545291109

Zaken met betrekking tot huisvesting, etc. via voorzitter Henk Bolster, tel. 0545293432

 

Share

Vleermuismuseum ontvangt cadeautje van Oranje museum

Diepenheim heeft haar ORANJEMUSEUM, Neede het VLEERMUIZENMUSEUM.

Twee totaal verschillende musea. In Diepenheim vindt je zo ongeveer alles wat met het Koninklijk huis te maken heeft, van prachtige foto’s, kleding, smaakvol koninklijk servies en kleding uit de kasten van onze hoogheden.(en sinds kort “geheime”brieven van ons koningshuis).

Bij een opruimbeurt op de zolder van het Oranje museum vonden de vrijwilligers twee prachtige, oude schoolplaten met daarop voorstellingen van vleermuizen.Maar wat moet een Oranje museum met vleermuizen informatie, was hun eerste gedachte.

bij de ruine 1

En zo kwam men op het idee een passende bestemming voor deze fraaie platen te zoeken.

Vrijwilliger mevrouw Dikkers ging met de platen richting Neede om deze af te geven bij het vleermuizen museum, maar kwam niet verder dan een gesloten deur van boerderij de Meijer De bibliotheek was immers verhuisd naar een andere locatie? Een rondje Neede leverde haar ook niet het gewenste resultaat op, maar uiteindelijk hebben we toch contact met elkaar gekregen en mocht ik haar op onze expositie rond leiden en kon ik haar laten zien dat er nog ruimte is voor deze fraaie, oude schoolplaten. Mevrouw Dikkers vertelde enthousiast over de kolonie vleermuizen die bij haar achter de houten gevel van haar woning verblijven, en na de rondleiding op de expositie was ze nog meer overtuigd dat de “inwoners”van haar woning wel heel nuttige gasten zijn!

mevr. Dikkers van het Oranjemuseum Diepenheim
mevr. Dikkers van het Oranjemuseum Diepenheim

De Stichting Vleermuizendorp bedankt het Oranje museum uit Diepenheim hartelijk voor dit mooie cadeautje.

Onze vleermuizen “hangen” nog steeds op de zolder van Boerderij de Meijer.

Lees hier alles over in de nieuwsbrief op onze site.

Anke Hollink.

Share

Expositie ‘Vleermuizen op zolder’ alleen op aanvraag opengesteld

 

Ruim 10 jaar is op de zolder van de Hessenboerderij ‘de Meijer’, in de volksmond bekend als ‘bibliotheek De Meijer’, een permanente tentoonstelling over vleermuizen te bewonderen geweest. Een unieke tentoonstelling op een unieke plek in Neede, waar we door de jaren heen duizenden bezoekers hebben mogen ontvangen.

Er niet van uit gaande dat de expositie misschien wel eens zou ophouden te bestaan op deze plek, is ze in 2014 nog volledig in een nieuw jasje gestoken.

Nu de openbare bibliotheek de boerderij heeft verlaten en elders in het dorp is gehuisvest, lijkt het er op dat de expositie, net als veel echte vleermuizen, dakloos wordt.

De expositie blijft tot nader bericht bestaan. Bestuur en vrijwilligers van Stichting Vleermuizendorp zien echter geen kans om deze open te houden zoals dat tot dusverre het geval was. Simpelweg omdat de bemensing daarvoor ontbreekt.

Wij zullen ons voorlopig moeten beperken tot het ‘op aanvraag openstellen’ voor groepen die een rondleiding willen hebben. Een activiteit die we overigens ook al deden.

Jammer voor de toeristen de komende zomer, maar het is even niet anders.

We zouden het erg fijn vinden als u met ons mee zou willen denken over een alternatief, al dan niet tijdelijk, voor de korte termijn. Er wordt ook onderzoek gedaan naar een nieuwe, permanente huisvesting, echter áls dit al gerealiseerd kan worden dan duurt het in elk geval nog twee jaar vóór we er gebruik van kunnen maken.

Aanvragen voor groepen en/of excursies via secretaris Anke Hollink, tel. 0545291109

Zaken met betrekking tot huisvesting, etc. via voorzitter Henk Bolster, tel. 0545293432

Share

verslag van een geslaagde excursie

In het buitengebied van Ruurlo, ligt tussen verschillende natuurgebieden, camping Tamaring. Een prachtige “groene”plek voor mensen die rust, ruimte en natuur zoeken.

De eigenaren Katinka en Rob organiseren allerlei natuuractiviteiten zoals excursies onder leiding van een ervaren gids, voor zowel volwassenen als kinderen.

Donderdag 6 augustus 2015 waren we met de vleermuiswerkgroep van het IVN Oost Achterhoek te gast op deze camping om de aanwezige gasten wat te vertellen over het fascinerende en mysterieuze leven van de vleermuis.

WP_20150806_018Al vrij snel was duidelijk dat de belangstelling voor deze avond groot was. Ruim 70 personen kwamen samen in de ruimte waar eerst werd gestart met een informatieve PowerPoint presentatie over vleermuizen. Leefwijze en vooroordelen over het zoogdiertje kwamen aan de orde. O.a. dat vleermuizen overdag slapen in hun schuilplek, zoals boomholtes, spouwmuren, onder dakpannen of op zolder. En dat ze doorgaans alleen in de schemering en ‘snachts te zien zijn. WP_20150806_048Onze gids Kevin wist zoals altijd deze presentatie weer af te stemmen op de samenstelling en leeftijd van de aanwezige deelnemers.

Dat er op deze camping veel vleermuizen aanwezig zijn, werd met een bezoek, vooraf gaande aan de excursie al duidelijk. De camping heeft rondom de kampeervelden hoge bomen rijen, en dat zijn nu net de wegen waarlangs de vleermuizen jagen. Tijdens het vliegen oriënteren de vleermuizen zich op de bomen. Maar waar veel bomen zijn, vliegen ook veel insecten.

WP_20150806_044Tegen 22 uur, bij aanvang van de schemering, begonnen we, al wandelend, in verschillende groepen aan een actieve zoektocht naar vleermuizen. Elke gids had een bat-detector bij zich om met de deelnemers de echo- locaties van de vleermuizen op te vangen. Een bat-detector is een handzaam apparaatje dat de geluidsgolven van de vliegende zoogdieren omzet naar voor mensen hoorbare, klikkende geluiden.

WP_20150806_047Vrij snel had een van detectoren al beet. Dus het bewijs van een goed vleermuizen klimaat op deze camping is er. Ook het mooie, warme weer op deze avond heeft hier toe bij gedragen.

In het begin konden we ze nog goed zien vliegen, later toen het echt donker werd hoorden we ze alleen nog met behulp van de bat-detector. Vooral boven een open plek was heel veel activiteit.

Tegen 23 uur werden de waarnemingen minder, voor ons een goed moment om afscheid te nemen van de deelnemers en van Katinka en Rob, die we graag bedanken voor de gastvrijheid.

Anke Hollink.

Coördinator vleermuiswerkgroep IVN Oost Achterhoek.

Share

Timmer een onderdak voor vleermuizen

Interesse in vleermuizen en ze helpen aan onderdak?

Kom dan op vrijdag 10 juli om 19.00 uur naar ’t Haarhoes in Noordijk.

foto © Erik Korsten
foto © Erik Korsten

IVN Oost Achterhoek en Stichting Vleermuizendorp Neede verzorgen hier in samenwerking met ’t Haarhoes een leerzame en leuke activiteit. Er is een korte presentatie over de vleermuis en uitleg over het belang van bescherming én huisvesting van dit bijzondere zoogdier. Daarna steekt u na een kopje koffie (inclusief) de handen uit de mouwen en gaat u met hulp van de aanwezige gidsen een vleermuizenkast timmeren. Hiermee levert u fysiek een bijdrage in de krapte op de vleermuizenwoningmarkt. Afhankelijk van de interesse en het weer: diezelfde avond óf 15 juli vleermuizen spotten.

Kosten:
-incl. vleermuizenkast: € 15 p.p.
-overige deelnemers: € 3,50 p.p.

Met z’n tweeën hebt u dus voor € 18,50 een leerzame avond en een aanwinst voor uw erf.
Zelf meenemen: accuboormachine of schroevendraaier (kruiskop) en een hamer.

Maximaal 20 deelnemers.
In verband met de voorbereidingen, opgave uiterlijk 1 juli a.s. via het secretariaat (
johnenankehollink@hetnet.nl).
IVN Oost Achterhoek www.ivn.nl/oost-achterhoek
Stichting Vleermuizendorp Neede www.vleermuizendorp.nl

Share

Vleermuizentelling in de vleermuizenkelder

Arie Kornegoor vertelt over de jaarlijkse vleermuizentelling: “Samen met vleermuizenteller Marc van Bebber heb ik op vrijdag 31 januari om 09.00 uur de vleermuizenkelder bezocht om te kijken of er overwinteraars aanwezig waren. Na ons een weg gebaand te hebben door de toch wel behoorlijke begroeiing rondom en op de vleermuiskelder (prachtige camouflage overigens), kon het slot eraf en kon het zoeken beginnen. Eenmaal binnen, kwamen wij na een grondige zoektocht tot het eindresultaat van twee naast elkaar hangende ‘Gewone grootoorvleermuizen’. Weer dezelfde soort als vorig jaar. Of het ook weer dezelfde dieren waren? Daarna de kelder weer keurig op slot gedaan, zodat de rust voor de bewoners gewaarborgd bleef.”

Share

Eric Groeneveld verlaat het bestuur


Eric 2Op 9 december j.l. namen we afscheid van één van de grondleggers van onze stichting.

Eric was een van de medeoprichters en mede bedenker van Stichting Vleermuizendorp Neede. Hij was bestuurder vanaf het eerste uur, waarvan verreweg het grootste deel als voorzitter. Maar hij is ook het creatieve brein achter onze stichting. De ‘look’ van onze expositie ‘Vleermuizen op zolder’ werd door hem ontworpen en in diezelfde lijn werden ook een groot deel van de uitbreiding en de aanpassingen in 2013 doorgevoerd. Eric is ook de bedenker van zaken zoals de vleermuizenrotonde en vleermuizenstraatverlichting.

Gelukkig voor ons kunnen we ook in de toekomst een beroep op zijn creativiteit blijven doen.

Naast onze oprechte waardering en dank voor zijn inzet in woorden, hebben we Eric verrast met een fraai sculptuur van zijn eigen rotondeontwerp. De sculptuur heeft inmiddels een prachtige plaats bij Eric thuis gekregen.

Share