Expositie ‘Vleermuizen op zolder’ geopend tijdens de Christmasfair

Uw bezoek aan de Christmasfair is een uitgelezen kans om ook onze expositie ‘Vleermuizen op zolder’ te bekijken. Misschien ook wel de laatste kans om dat op deze unieke locatie te doen.

DSCN1249

Ruim 10 jaar lang is op de zolder van de oude Hessenboerderij een tentoonstelling over vleermuizen te bewonderen geweest. Misschien hoort u tot de duizenden bezoekers. Misschien is het u ontgaan.

In vitrines en op panelen vindt u onderwerpen als een geologische tijdkalender, de oorsprong, ontwikkeling en voortplanting van dit dier alsook z’n vliegtechniek en echo-oriëntatie. Aandacht is er ook voor de rol die de vleermuis speelde en speelt in volksgebruiken, gezegdes, legendes, gerechten en medicijnen.

Tijdens de openingstijden zullen we op de zolder aanwezig zijn voor aanvullende informatie of om eventuele vragen te beantwoorden.

In 2014 is de expositie volledig in een nieuw jasje gestoken. Daarna kwam het bericht dat de bibliotheek de boerderij ging verlaten en leek het erop dat de expositie, net als veel echte vleermuizen, dakloos zou worden.

Uiteraard hebben we niet stil gezeten en hebben we uitgekeken naar een nieuw onderkomen voor de toekomst. Dit laatste lijkt te gaan lukken. De plannen zijn grotendeels uitgewerkt en nadat definitief groen licht is verkregen vanuit de gemeente, zullen we daarover meer duidelijkheid geven.

Vooralsnog blijft de expositie alleen ‘op aanvraag’ opengesteld voor groepen, inclusief een rondleiding.

Aanvragen voor groepen en/of excursies via secretaris Anke Hollink, tel. 0545291109

Zaken met betrekking tot huisvesting, etc. via voorzitter Henk Bolster, tel. 0545293432

 

Share

26 augustus 2016 Europese Nacht van de Vleermuis

Spannend en informatief voor jong en oud.

Jaarlijks wordt de Europese Nacht van de Vleermuis gehouden in tientallen landen. Tijdens deze avond is in die landen extra aandacht voor dit bijzondere vliegende zoogdier. Zo ook in Neede, het enige Vleermuizendorp in Nederland.

Voor het 3e jaar op rij verzorgen IVN Oost Achterhoek en Stichting Vleermuizendorp die avond een presentatie rond dit zoogdier op het Vleermoesplein in het dorp! Voor iedereen gemakkelijk te vinden en vrij toegankelijk.

Om 20.00 uur start de powerpoint presentatie.

Vraagt u zich ook af wat u moet doen als een vleermuis bij u binnen is gevlogen?; of een vleermuis in uw haren vliegt?; of vleermuizen gevaarlijk zijn voor uw gezondheid en of ze stankoverlast geven als ze hun intrek bij u thuis hebben genomen?

Dan is dít het moment om van de partij te zijn.

Als het gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ ergens voor geldt dan is dat wel voor de vleermuis. Volkomen onterecht!

Uw belangrijkste vraag moet eigenlijk zijn: “Wat kunnen we er aan doen om een vleermuizenkolonie bij ons in de schuur of in ons huis te krijgen?”

Vleermuizensafari…. Spannend!

Tegen de tijd dat het donker wordt gaat de vleermuisverlichting op het plein aan. We breken op en samen met een aantal vleermuisgidsen gaat de wandeling richting Spilbroek en Huize de Kamp. Onderweg spotten we met een bat detector de vleermuizen. We zien ze vliegen maar we kunnen ze vooral ook horen. Heel bijzonder!

Hebt u zich ooit gerealiseerd hoe luidruchtig deze dieren ’s nachts zijn tijdens hun jacht op muggen en insecten? En dat terwijl u ligt te slapen…..

Beleef het mee op 26 augustus vanaf 20.00 uur op het Vleermoesplein bij de NH-kerk in Neede.

Bij slecht weer zijn de dieren minder actief en gaat de avond niet door.

IVN Oost Achterhoek (www.ivn.nl/oost-achterhoek),

Stichting Vleermuizendorp Neede www.vleermuizendorp.nl

Share

Vleermuismuseum ontvangt cadeautje van Oranje museum

Diepenheim heeft haar ORANJEMUSEUM, Neede het VLEERMUIZENMUSEUM.

Twee totaal verschillende musea. In Diepenheim vindt je zo ongeveer alles wat met het Koninklijk huis te maken heeft, van prachtige foto’s, kleding, smaakvol koninklijk servies en kleding uit de kasten van onze hoogheden.(en sinds kort “geheime”brieven van ons koningshuis).

Bij een opruimbeurt op de zolder van het Oranje museum vonden de vrijwilligers twee prachtige, oude schoolplaten met daarop voorstellingen van vleermuizen.Maar wat moet een Oranje museum met vleermuizen informatie, was hun eerste gedachte.

bij de ruine 1

En zo kwam men op het idee een passende bestemming voor deze fraaie platen te zoeken.

Vrijwilliger mevrouw Dikkers ging met de platen richting Neede om deze af te geven bij het vleermuizen museum, maar kwam niet verder dan een gesloten deur van boerderij de Meijer De bibliotheek was immers verhuisd naar een andere locatie? Een rondje Neede leverde haar ook niet het gewenste resultaat op, maar uiteindelijk hebben we toch contact met elkaar gekregen en mocht ik haar op onze expositie rond leiden en kon ik haar laten zien dat er nog ruimte is voor deze fraaie, oude schoolplaten. Mevrouw Dikkers vertelde enthousiast over de kolonie vleermuizen die bij haar achter de houten gevel van haar woning verblijven, en na de rondleiding op de expositie was ze nog meer overtuigd dat de “inwoners”van haar woning wel heel nuttige gasten zijn!

mevr. Dikkers van het Oranjemuseum Diepenheim
mevr. Dikkers van het Oranjemuseum Diepenheim

De Stichting Vleermuizendorp bedankt het Oranje museum uit Diepenheim hartelijk voor dit mooie cadeautje.

Onze vleermuizen “hangen” nog steeds op de zolder van Boerderij de Meijer.

Lees hier alles over in de nieuwsbrief op onze site.

Anke Hollink.

Share

Expositie ‘Vleermuizen op zolder’ alleen op aanvraag opengesteld

 

Ruim 10 jaar is op de zolder van de Hessenboerderij ‘de Meijer’, in de volksmond bekend als ‘bibliotheek De Meijer’, een permanente tentoonstelling over vleermuizen te bewonderen geweest. Een unieke tentoonstelling op een unieke plek in Neede, waar we door de jaren heen duizenden bezoekers hebben mogen ontvangen.

Er niet van uit gaande dat de expositie misschien wel eens zou ophouden te bestaan op deze plek, is ze in 2014 nog volledig in een nieuw jasje gestoken.

Nu de openbare bibliotheek de boerderij heeft verlaten en elders in het dorp is gehuisvest, lijkt het er op dat de expositie, net als veel echte vleermuizen, dakloos wordt.

De expositie blijft tot nader bericht bestaan. Bestuur en vrijwilligers van Stichting Vleermuizendorp zien echter geen kans om deze open te houden zoals dat tot dusverre het geval was. Simpelweg omdat de bemensing daarvoor ontbreekt.

Wij zullen ons voorlopig moeten beperken tot het ‘op aanvraag openstellen’ voor groepen die een rondleiding willen hebben. Een activiteit die we overigens ook al deden.

Jammer voor de toeristen de komende zomer, maar het is even niet anders.

We zouden het erg fijn vinden als u met ons mee zou willen denken over een alternatief, al dan niet tijdelijk, voor de korte termijn. Er wordt ook onderzoek gedaan naar een nieuwe, permanente huisvesting, echter áls dit al gerealiseerd kan worden dan duurt het in elk geval nog twee jaar vóór we er gebruik van kunnen maken.

Aanvragen voor groepen en/of excursies via secretaris Anke Hollink, tel. 0545291109

Zaken met betrekking tot huisvesting, etc. via voorzitter Henk Bolster, tel. 0545293432

Share

verslag van een geslaagde excursie

In het buitengebied van Ruurlo, ligt tussen verschillende natuurgebieden, camping Tamaring. Een prachtige “groene”plek voor mensen die rust, ruimte en natuur zoeken.

De eigenaren Katinka en Rob organiseren allerlei natuuractiviteiten zoals excursies onder leiding van een ervaren gids, voor zowel volwassenen als kinderen.

Donderdag 6 augustus 2015 waren we met de vleermuiswerkgroep van het IVN Oost Achterhoek te gast op deze camping om de aanwezige gasten wat te vertellen over het fascinerende en mysterieuze leven van de vleermuis.

WP_20150806_018Al vrij snel was duidelijk dat de belangstelling voor deze avond groot was. Ruim 70 personen kwamen samen in de ruimte waar eerst werd gestart met een informatieve PowerPoint presentatie over vleermuizen. Leefwijze en vooroordelen over het zoogdiertje kwamen aan de orde. O.a. dat vleermuizen overdag slapen in hun schuilplek, zoals boomholtes, spouwmuren, onder dakpannen of op zolder. En dat ze doorgaans alleen in de schemering en ‘snachts te zien zijn. WP_20150806_048Onze gids Kevin wist zoals altijd deze presentatie weer af te stemmen op de samenstelling en leeftijd van de aanwezige deelnemers.

Dat er op deze camping veel vleermuizen aanwezig zijn, werd met een bezoek, vooraf gaande aan de excursie al duidelijk. De camping heeft rondom de kampeervelden hoge bomen rijen, en dat zijn nu net de wegen waarlangs de vleermuizen jagen. Tijdens het vliegen oriënteren de vleermuizen zich op de bomen. Maar waar veel bomen zijn, vliegen ook veel insecten.

WP_20150806_044Tegen 22 uur, bij aanvang van de schemering, begonnen we, al wandelend, in verschillende groepen aan een actieve zoektocht naar vleermuizen. Elke gids had een bat-detector bij zich om met de deelnemers de echo- locaties van de vleermuizen op te vangen. Een bat-detector is een handzaam apparaatje dat de geluidsgolven van de vliegende zoogdieren omzet naar voor mensen hoorbare, klikkende geluiden.

WP_20150806_047Vrij snel had een van detectoren al beet. Dus het bewijs van een goed vleermuizen klimaat op deze camping is er. Ook het mooie, warme weer op deze avond heeft hier toe bij gedragen.

In het begin konden we ze nog goed zien vliegen, later toen het echt donker werd hoorden we ze alleen nog met behulp van de bat-detector. Vooral boven een open plek was heel veel activiteit.

Tegen 23 uur werden de waarnemingen minder, voor ons een goed moment om afscheid te nemen van de deelnemers en van Katinka en Rob, die we graag bedanken voor de gastvrijheid.

Anke Hollink.

Coördinator vleermuiswerkgroep IVN Oost Achterhoek.

Share

Timmer een onderdak voor vleermuizen

Interesse in vleermuizen en ze helpen aan onderdak?

Kom dan op vrijdag 10 juli om 19.00 uur naar ’t Haarhoes in Noordijk.

foto © Erik Korsten
foto © Erik Korsten

IVN Oost Achterhoek en Stichting Vleermuizendorp Neede verzorgen hier in samenwerking met ’t Haarhoes een leerzame en leuke activiteit. Er is een korte presentatie over de vleermuis en uitleg over het belang van bescherming én huisvesting van dit bijzondere zoogdier. Daarna steekt u na een kopje koffie (inclusief) de handen uit de mouwen en gaat u met hulp van de aanwezige gidsen een vleermuizenkast timmeren. Hiermee levert u fysiek een bijdrage in de krapte op de vleermuizenwoningmarkt. Afhankelijk van de interesse en het weer: diezelfde avond óf 15 juli vleermuizen spotten.

Kosten:
-incl. vleermuizenkast: € 15 p.p.
-overige deelnemers: € 3,50 p.p.

Met z’n tweeën hebt u dus voor € 18,50 een leerzame avond en een aanwinst voor uw erf.
Zelf meenemen: accuboormachine of schroevendraaier (kruiskop) en een hamer.

Maximaal 20 deelnemers.
In verband met de voorbereidingen, opgave uiterlijk 1 juli a.s. via het secretariaat (
johnenankehollink@hetnet.nl).
IVN Oost Achterhoek www.ivn.nl/oost-achterhoek
Stichting Vleermuizendorp Neede www.vleermuizendorp.nl

Share

Vleermuizenexpo gesloten…vandalisme !!!!

vandalismeInformeerden we u begin dit jaar nog vol trots over de heropening van onze expositie in het najaar van 2013, nu moeten we u helaas vertellen dat de expositie die met zoveel moeite en met úw steun gerenoveerd is, voor onbepaalde tijd is gesloten. Op afspraak is ze natuurlijk nog wel te bezoeken. Dit besluit hebben we moeten nemen omdat er twee keer binnen een korte periode chaos en vernielingen waren aangericht. Dit betrof o.a. het vernielen van foto’s, ledverlichting, onze ‘boom’ inclusief lades en het over de gehele vloer leeg gooien van suikerzakjes (die voor algemeen gebruik beneden in de bibliotheek bij het koffiezetapparaat liggen). Na de eerste keer was er verdriet en woede maar is de zaak opgeruimd en zo goed als mogelijk hersteld. Toen echter niet lang daarna de boel opnieuw was vernield zakte ons de moed in schoenen en is besloten om herhaling en nóg meer schade te voorkomen. De expositie is, zolang de ‘bemensing’ in de bibliotheek blijft zoals nu, alleen nog op afspraak te bezoeken. Bijzonder jammer en demotiverend maar wij zien op het moment geen andere oplossing. We hopen uiteraard dat dit een tijdelijke situatie is. telefoon secretariaat: 0545 291109

Share

Activiteit in Neede ter gelegenheid van de Europese Nacht van de Vleermuis

nacht vd vleermuisJaarlijks wordt de Europese Nacht van de Vleermuis gehouden in tientallen landen. Tijdens deze avond is er extra aandacht voor dit bijzondere vliegende zoogdier. In Neede is dit ook het geval. Als enige Vleermuizendorp in Nederland mag je op de lijst van deelnemers uiteraard niet ontbreken.
In dit kader verzorgen het IVN Oost Achterhoek en de Stichting Vleermuizendorp dit jaar een vleermuizenpresentatie in de buitenlucht. En waar kan dat beter dan op het nieuwe Vleermoesplein in het dorp! Voor iedereen gemakkelijk te vinden en vrij toegankelijk.
Om 20.30 uur wordt gestart met een beeldpresentatie, waarbij vragen van bezoekers van harte welkom zijn:
“Wat te doen als een vleermuis ons huis binnen is gevlogen? Vliegt een vleermuis niet in mijn haren? Valt een vleermuisbaby bij de geboorte niet op de grond? Zijn vleermuizen gevaarlijk voor de gezondheid en krijgen we stankoverlast als ze bij ons in het huis zitten?”

Allemaal vragen die bij veel mensen leven en die maken dat er door onwetendheid vaak angst voor vleermuizen is. Een avond als deze kan daarbij uitkomst bieden.
Voor de gidsen van het IVN zou de belangrijkste vraag vanavond kunnen zijn:
“Wat kunnen we doen om een vleermuizenkolonie bij ons in de schuur of in ons huis te krijgen?.”

Tegen de tijd dat het donker wordt gaat de vleermuisverlichting op het plein aan. De hoogste tijd voor de vleermuisgidsen om op te breken en met de bezoekers naar het Spilbroek en Huize de Kamp te wandelen om daar met behulp van een batdetector vleermuizen te spotten. Om ze te zien vliegen rond een lantarenpaal, over het water, door de boomkruinen en vooral…., om ze te horen.
Heeft u zich ooit gerealiseerd hoeveel geluid deze dieren produceren gedurende de nacht en hoeveel muggen en insecten ze vangen, terwijl u rustig op één oor ligt te slapen?

U kunt het allemaal meemaken op 29 augustus vanaf 20.30 uur op het Vleermoesplein bij de NH-kerk in Neede.
Bij slecht weer gaat de avond niet door.

IVN Oost Achterhoek
Stichting Vleermuizendorp Neede

Share