De vleermuis

Over de vleermuis

Op onze planeet zijn ongeveer 6400 verschillende soorten zoogdieren te vinden, waarvan maar liefst 1500 soorten vleermuizen zijn. Dat betekent dat vleermuizen meer dan 23% van alle zoogdiersoorten uitmaken. Maar hoeveel weten we eigenlijk over deze mysterieuze vliegers? Stel jezelf eens de vraag: Hoeveel vleermuissoorten ken ik?

Van die 1500 soorten vinden we er zo’n 18 in Nederland. Elke vleermuis heeft zijn eigen specifieke eisen als het gaat om zijn leefomgeving, zoals de vereisten voor een rustplaats, het soort insecten dat zij eten, het type biotoop waarin zij jagen en andere factoren.

Vleermuizen behoren tot de orde ‘Chiroptera’. ‘Chiro’ betekent hand en ‘ptera’ betekent gevleugeld, wat hen handvleugeligen maakt. Ze zijn uniek onder de zoogdieren omdat ze actief kunnen vliegen, gebruikmakend van hun armen en handen. Bovendien kunnen zij uitstekend manoeuvreren in volledige duisternis dankzij echolocatie, wat hen onderscheidt van dieren zoals katten en uilen, die sterk afhankelijk zijn van hun goede zicht in omstandigheden met weinig licht.

Op een betoverende zomeravond hebben velen van ons de gracieuze vlucht van een vleermuis mogen aanschouwen. Terwijl ze elegant door de lucht manoeuvreren, zijn ze vast en zeker op jacht naar de vele kleine insecten die zich boven ons hoofd bevinden. Deze acrobatische bewegingen zijn een direct gevolg van hun zoektocht naar voedsel. Overigens, alle vleermuizen die in Nederland voorkomen, voeden zich met insecten en spinnen.

Laten we niet vergeten dat vleermuizen van onschatbare waarde zijn en onze onvoorwaardelijke bescherming verdienen, die ze gelukkig ook wettelijk ontvangen.

Wat moet je doen als je een vleermuis vindt? Vooral niet aanraken!

Wil je een vleermuis die op een vervelende plaats ligt of hangt toch weg hebben:

  • neem dan een potje;
  • zet het potje over de vleermuis en schuif met een kartonnetje de vleermuis er in;
  • waarschuw een deskundige bij je in de buurt.

 

Voor de Oost-Achterhoek: zie de Vleermuiswerkgroep op deze website

Voor meer informatie ga naar VLEERMUIS.NET, een initiatief van de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN).

Foto’s: Watervleermuis & Vleermuizen in opvang & Ruige Dwergvleermuis: © Jan Mannak

Debuut nieuwe detectoren

Vanavond was het zo ver, het debuut van onze nieuwe detectoren. Afgelopen winter waren onze techneuten druk in bezig met het bouwen van vleermuisdetectoren die wij uit wilden delen bij onze excursies. Het waren detectoren waarbij de elektronica veilig opgeborgen zat...

Lees meer

Een goed bezochte vleermuiskast

Op vrijdag 3 mei waren wij te gast bij Camping Lolotte in Neede, een natuur- en kindvriendelijke camping waar Sharon en Aart al jaren de scepter zwaaien. We bezoeken Lolotte al meerdere jaren en net als bij onze voorgaande bezoeken waren er enthousiaste kinderen...

Lees meer

Op bezoek bij de Vrouwen van Borculo

Het was een frisse, natte avond in Borculo toen ons man met de pet, genaamd Wilko, aan zijn boeiende verhaal over vleermuizen begon. Zo enthousiast was hij dat hij 10 minuten te vroeg begon waardoor Arie en Kevin op hun teentjes naar binnen moesten sluipen. De zaal...

Lees meer

Het meest recente vleermuizennieuws