Leuk je te ontmoeten op onze website. Je bent hier terecht gekomen omdat je geïnteresseerd bent in vleermuizen, of je hebt hierover een vraag. Waarom dan ook, je bent op de juiste site. Hieronder lees je eerst waarom wij bestaan. Op een andere pagina vind je wat diepgaander informatie over de levenswijze van de vleermuis zelf.

Je vraagt je misschien af of een stichting specifiek voor vleermuizen niet een beetje veel van het goede is?  Er zijn organisaties alleen voor de kerk- en steenuil, oehoe en de gierzwaluw om maar enige vogelsoorten te noemen. En dan zijn er organisaties voor de das, marter, ree, en voor de wolf. Een organisatie voor de kwetsbare vleermuis mag en kan daarom niet ontbreken.

Waarom al die aandacht voor de vleermuis? Omdat het isoleren van huizen, het kappen van bomen en het slopen van gebouwen allemaal bedreigingen vormen voor vleermuizen in Nederland. Iemand zal pas rekening houden met deze diertjes als hij bekend is met hun leefwijze, behoeften en belang voor ons als mens. En hier ligt een rol voor Stichting Vleermuizendorp weggelegd!

Ons doel is om zoveel mogelijk inwoners bekend te maken met vleermuizen. En ze te prikkelen om in hun eigen omgeving zoveel mogelijk rekening te houden met dit mysterieuze diertje. Wat de vleermuis ten goede komt, zal ook de mens ten goede komen.

Vleermuisweetje - 1

De kleinste vleermuis ter wereld weegt slechts 2 gram. De zwaarste maar liefst 1,4 kilogram

Vleermuizenexcursies/wandelingen

Wij organiseren vleermuizenexcursies / wandelingen in de prachtige omgeving van ons dorp Neede.

Vleermuisweetje - 2

Vleermuizen knagen niet (zoals muizen) en zij bouwen geen nesten, zij slepen dus niets mee naar binnen.

‘Onbekend maakt onbemind!’

Vleermuizen horen tot de orde ‘Chiroptera’. ‘Chiro’ =  hand en ptera’ = vleugelig. Het zijn dus handvleugeligen die als enige zoogdieren actief kunnen vliegen en dit doen zij met hun armen en handen. Tevens kunnen zij uitstekend manoeuvreren in volledige duisternis en dit doen zij door hun echolocatie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld katten en uilen die goede ogen hebben en gebruik maken van minimale lichthoeveelheden.

Genieten van de vliegkunsten van vleermuizen

Vrijwel iedereen heeft – misschien zonder het te weten – wel eens een vleermuis zien vliegen op een mooie zomeravond, en hopelijk hebben zij kunnen genieten van de vliegkunsten van deze dieren. Vleermuizen zijn dan waarschijnlijk aan het jagen op allerlei kleine insecten die boven ons hoofd vliegen.

Vleermuizen zijn waardevolle dieren die absoluut onze bescherming nodig hebben en wettelijk ook krijgen.

Foto’s: Gewone Grootoorvleermuis: © Jan Mannak

 

Het meest recente vleermuizennieuws

Debuut nieuwe detectoren

Vanavond was het zo ver, het debuut van onze nieuwe detectoren. Afgelopen winter waren onze techneuten druk in bezig met het bouwen van vleermuisdetectoren die wij uit wilden delen bij onze excursies. Het waren detectoren waarbij de elektronica veilig opgeborgen zat...

Lees meer

Een goed bezochte vleermuiskast

Op vrijdag 3 mei waren wij te gast bij Camping Lolotte in Neede, een natuur- en kindvriendelijke camping waar Sharon en Aart al jaren de scepter zwaaien. We bezoeken Lolotte al meerdere jaren en net als bij onze voorgaande bezoeken waren er enthousiaste kinderen...

Lees meer

Op bezoek bij de Vrouwen van Borculo

Het was een frisse, natte avond in Borculo toen ons man met de pet, genaamd Wilko, aan zijn boeiende verhaal over vleermuizen begon. Zo enthousiast was hij dat hij 10 minuten te vroeg begon waardoor Arie en Kevin op hun teentjes naar binnen moesten sluipen. De zaal...

Lees meer