Leuk je te ontmoeten op onze website. Je bent hier terecht gekomen omdat je geïnteresseerd bent in vleermuizen, of je hebt hierover een vraag. Waarom dan ook, je bent op de juiste site. Hieronder lees je eerst waarom wij bestaan. Op een andere pagina vind je wat diepgaander informatie over de levenswijze van de vleermuis zelf.

Je vraagt je misschien af of een stichting specifiek voor vleermuizen niet een beetje veel van het goede is?  Er zijn organisaties alleen voor de kerk- en steenuil, oehoe en de gierzwaluw om maar enige vogelsoorten te noemen. En dan zijn er organisaties voor de das, marter, ree, en voor de wolf. Een organisatie voor de kwetsbare vleermuis mag en kan daarom niet ontbreken.

Waarom al die aandacht voor de vleermuis? Omdat het isoleren van huizen, het kappen van bomen en het slopen van gebouwen allemaal bedreigingen vormen voor vleermuizen in Nederland. Iemand zal pas rekening houden met deze diertjes als hij bekend is met hun leefwijze, behoeften en belang voor ons als mens. En hier ligt een rol voor Stichting Vleermuizendorp weggelegd!

Ons doel is om zoveel mogelijk inwoners bekend te maken met vleermuizen. En ze te prikkelen om in hun eigen omgeving zoveel mogelijk rekening te houden met dit mysterieuze diertje. Wat de vleermuis ten goede komt, zal ook de mens ten goede komen.

Vleermuisweetje - 1

De kleinste vleermuis ter wereld weegt slechts 2 gram. De zwaarste maar liefst 1,4 kilogram

Vleermuizenexcursies/wandelingen

Wij organiseren vleermuizenexcursies / wandelingen in de prachtige omgeving van ons dorp Neede.

Vleermuisweetje - 2

Vleermuizen knagen niet (zoals muizen) en zij bouwen geen nesten, zij slepen dus niets mee naar binnen.

‘Onbekend maakt onbemind!’

Vleermuizen horen tot de orde ‘Chiroptera’. ‘Chiro’ =  hand en ptera’ = vleugelig. Het zijn dus handvleugeligen die als enige zoogdieren actief kunnen vliegen en dit doen zij met hun armen en handen. Tevens kunnen zij uitstekend manoeuvreren in volledige duisternis en dit doen zij door hun echolocatie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld katten en uilen die goede ogen hebben en gebruik maken van minimale lichthoeveelheden.

Genieten van de vliegkunsten van vleermuizen

Vrijwel iedereen heeft – misschien zonder het te weten – wel eens een vleermuis zien vliegen op een mooie zomeravond, en hopelijk hebben zij kunnen genieten van de vliegkunsten van deze dieren. Vleermuizen zijn dan waarschijnlijk aan het jagen op allerlei kleine insecten die boven ons hoofd vliegen.

Vleermuizen zijn waardevolle dieren die absoluut onze bescherming nodig hebben en wettelijk ook krijgen.

Foto’s: Gewone Grootoorvleermuis: © Jan Mannak

 

Het meest recente vleermuizennieuws

Zoldertellingen – Het vervolg

De afgelopen weken hebben wij vier kerkzolders bezocht. Wij hebben honderden treden beklommen, ons meerdere keren het hoofd gestoten, spinnenrag van ons afgeveegd en vleermuizen gezien. Maar liefst drie hebben wij waargenomen. In de kerken van Beltrum, Groenlo en...

Lees meer

NEM-VTT Resultaten

Het rijden van de zes routes zit erop. Het was zulk mooi vleermuisweer dat we bijna alle rondes (in totaal zes) in de tweede helft van juli hebben kunnen rijden. Dit was anders in 2023, toen we pas in augustus begonnen met rijden. Mooi dat het rijden zo voorspoedig is...

Lees meer

Nacht van de Vleermuis – 2024

Eind augustus, om precies te zijn tijdens het laatste volle weekend van deze maand, worden vleermuizen overal in Europa (30 landen om precies te zijn) in het zonnetje gezet. Althans voor zover dat mogelijk is voor een dier dat voornamelijk in het donker actief is....

Lees meer