Vleermuizen en Neede; een zoogdier en een dorp. Twee totaal verschillende zaken. Hoe komt het dat die dan toch onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn tot ‘Vleermuizendorp Neede’?

Had ons dorp sinds 2003 de enige vleermuizenexpositie op een zolder; nu is die te vinden op de begane grond in een van de ‘filters’ van een tot Natuurpark Kronenkamp omgebouwde waterzuivering.

Een ander filter op het terrein is omgebouwd tot winterverblijf, waarmee we de vleermuis in de winter van 2021 hopelijk in huis hebben voor zijn ‘winterslaap’, die je met het nodige geluk met behulp van een infraroodcamera kunt volgen.

Gedurende de zomermaanden kunnen deze dieren hun heil zoeken in her en der opgehangen vleermuiskasten.

Hoe dit alles – en wat er allemaal nog gaat komen – is ontstaan? Je leest het op de pagina ‘Over ons‘. Of beter nog:

Reis af naar Neede en bezoek Natuurpark kronenkamp voor een bezoek aan onze expo en/of met ons vleermuizen te gaan spotten. Ontdek hier alle weetjes van de kleinste tot de grootste vleermuis; ontdek wat ze eten, welk geluid ze maken, wat er zo bijzonder is aan deze dieren.

Voor kinderen

Vleermuizendorp Neede verzorgt diverse activiteiten voor kinderen. Ontdek spelenderwijs alles over vleermuizen! 

Vleermuizen Expo

Alles over de vleermuis te weten komen? Dit ontdek je in onze ruim opgezette expositie in Het Filter. Ook geschikt voor kinderen. 

Vleermuizen- wandeling

Wij organiseren vleermuiswandelingen in de prachtige omgeving van ons dorp.

Over de vleermuis

Vleermuizen horen tot de orde ‘Chiroptera’. Chiro betekent hand en ptera betekent vleugelig, het zijn dus handvleugeligen. Ook al lijken ze vreemd voor ons, en vaak angstaanjagend, toch zijn het volstrekt normale dieren.

Veel mensen hebben wel eens een vleermuis zien vliegen op een mooie zomeravond, maar meer dan dat weten ze er niet van. Daarom hebben heel wat mensen een beetje angst voor deze dieren. Dat is natuurlijk helemaal niet nodig. Het zijn juist heel nuttige dieren die absoluut onze bescherming nodig hebben en wettelijk ook krijgen.

Het meest recente vleermuizennieuws

Evaluatie Burgerbetrokkenheid Natuur en Landschap

Subsidie: Provincie Gelderland. Programma Burgerbetrokkenheid Natuur en Landschap Project: Ontmoetingsplek voor natuurbeleving, -informatie en -educatie Kronenkamp Neede Project nummer 2016-015143 t.n.v. Stichting Vleermuizendorp Neede Naar aanleiding van een subsidie...

Lees meer