Vleermuizen en Neede; een zoogdier en een dorp. Twee totaal verschillende zaken. Hoe komt het dat die dan toch onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn tot ‘Vleermuizendorp Neede’?

‘Vleermuizen in de Hoofdrol’

Onze expositie nu

Vanuit historisch monument naar een voormalige waterzuivering. Vanaf een zolder naar de begane grond. Van ‘Hessenboerderij de Meijer’ naar Natuurpark Kronenkamp. Hoe kan het lopen……   Nu nog op zoek naar een ludieke naam voor de expositie. Wie denkt er met ons mee?

Een ander filter op het terrein is omgebouwd tot winterverblijf, waarmee we de vleermuis in de winter van 2021 hopelijk in huis hebben voor zijn ‘winterslaap’, die je met het nodige geluk met behulp van een infraroodcamera kunt volgen.

Gedurende de zomermaanden kunnen deze dieren hun heil zoeken in her en der opgehangen vleermuiskasten.

Hoe dit alles – en wat er allemaal nog gaat komen – is ontstaan? Je leest het op de pagina ‘Over ons‘. Of beter nog:

Reis af naar Neede en bezoek Natuurpark kronenkamp voor een bezoek aan onze expo en/of met ons vleermuizen te gaan spotten. Ontdek hier alle weetjes van de kleinste tot de grootste vleermuis; ontdek wat ze eten, welk geluid ze maken, wat er zo bijzonder is aan deze dieren.

Voor kinderen

Vleermuizendorp Neede verzorgt diverse activiteiten voor kinderen. Ontdek spelenderwijs alles over vleermuizen! 

Vleermuizen Expo

Alles over de vleermuis te weten komen? Dit ontdek je in onze ruim opgezette expositie in Het Filter. Ook geschikt voor kinderen. 

Vleermuizen- wandeling

Wij organiseren vleermuiswandelingen in de prachtige omgeving van ons dorp.

Over de vleermuis

Vleermuizen horen tot de orde ‘Chiroptera’. Chiro betekent hand en ptera betekent vleugelig, het zijn dus handvleugeligen. Ook al lijken ze vreemd voor ons, en vaak angstaanjagend, toch zijn het volstrekt normale dieren.

Veel mensen hebben wel eens een vleermuis zien vliegen op een mooie zomeravond, maar meer dan dat weten ze er niet van. Daarom hebben heel wat mensen een beetje angst voor deze dieren. Dat is natuurlijk helemaal niet nodig. Het zijn juist heel nuttige dieren die absoluut onze bescherming nodig hebben en wettelijk ook krijgen.

Het meest recente vleermuizennieuws

Zaterdagavond 5 september 2020, Camping Tamaring Ruurlo

Ondanks, of misschien wel dankzij corona was Camping Tamaring volgeboekt. Vanuit Stichting Vleermuizendorp Neede & IVN Oost Achterhoek mochten we weer van de partij zijn om een vleermuizenexcursie te verzorgen. Onze hartelijke dank aan het adres Wenda en Jan,...

Lees meer

Vrijdagavond 28 augustus: Nacht van de Vleermuis

Op vrijdagavond 28 augustus organiseert de vleermuizenwerkgroep van het IVN en de Stichting Vlermuizendorp Neede op Natuurpark de Kronenkamp te Neede een activiteit in het kader van de Nacht van de Vleermuis. Deze nacht(en) wordt dat weekend in heel Nederland...

Lees meer