Het was een frisse, natte avond in Borculo toen ons man met de pet, genaamd Wilko, aan zijn boeiende verhaal over vleermuizen begon. Zo enthousiast was hij dat hij 10 minuten te vroeg begon waardoor Arie en Kevin op hun teentjes naar binnen moesten sluipen.

De zaal was gevuld met zo’n veertig mensen, hoofdzakelijk vrouwen, wat niet gek was gezien het een avond was voor de vereniging ‘Vrouwen van Borculo’.

Het werd een avond gevuld met allerlei weetjes over vleermuizen zoals hoe oud ze kunnen worden, hoeveel verschillende soorten er zijn en ook welke speciale gebeurtenis er vorig jaar plaatsvond in Winterswijk. Hier was een heuse kraamkolonie van de Mopsvleermuis gevonden, maar de precieze locatie wordt nog altijd onder de pet gehouden.

Wilko wist de luisteraars ook te boeien met verhalen over vleermuizen op een zeilboot midden op het IJsselmeer en waarom hij om 7.30 uur uit bed gebeld was. Vleermuizen zijn nachtdieren en de mensen die zich ermee bezig houden zijn in ieder geval ochtendmensen.

En alsof dat nog niet genoeg was wist Wilko mooi video’s uit de hoge hoed te toveren. Een video waarbij vampiervleermuizen lekker hun tanden in het been van een man konden zetten. De man in kwestie was vrijwilliger, maar het varken dat hetzelfde lot onderging in een ander video was dit vast en zeker niet.

Ook wist Wilko veel te vertellen over het inventariseren van huizen en dat wij (Stichting Vleermuizendorp Neede) niet gevoelig waren voor steekpenningen.

Aan het begin van de avond vroeg Wilko hoeveel dames vleermuizen een warm hart toedroegen. Amper drie handen gingen omhoog. Aan het eind van de avond zullen dat er vast en zeker veel, veel meer zijn geweest.

Tekst: Kevin