Ondanks, of misschien wel dankzij corona was Camping Tamaring volgeboekt. Vanuit Stichting Vleermuizendorp Neede & IVN Oost Achterhoek mochten we weer van de partij zijn om een vleermuizenexcursie te verzorgen. Onze hartelijke dank aan het adres Wenda en Jan, eigenaren van deze gastvrije, groene camping.   

Bestond ons publiek tijdens een vorige excursie op 1 augustus voornamelijk uit kinderen, vandaag waren de ruim twintig volwassenen nadrukkelijk in de meerderheid. Dit maakt vooral de interactieve en levendige Powerpoint-presentie tot een andere beleving.

Je zou denken dat dit volwassenenpubliek al heel veel weet over vleermuizen en vragen van onze expert Kevin met gemak weet te beantwoorden. Helaas, hier bespeuren we enige terughoudendheid. Hebben we het over spontane antwoorden en reacties op vragen, dan staat een kinderpubliek met stip genoteerd op nummer 1!J

Gaandeweg passeerden een heleboel wetenswaardigheden de revue en groeide het enthousiasme bij de groep. Voor we het wisten was het tijd om het terrein op te gaan om deze bijzondere zoogdieren ‘in het echt’ te zien en vooral te horen.

Gezien de tijd van het jaar lagen onze verwachtingen minder hoog dan in de zomermaanden. Wat de temperatuur betreft zag het er goed uit.

Onderweg werd nog een schat aan informatie gedeeld met onze gasten en kwamen de tongen los. We hoorden verhalen over vleermuizen uit diverse hoeken van het land. Leuk! Helaas bleef het deze avond bij het spotten van een aantal gewone dwergvleermuizen op het terrein van de camping en slechts wat vage geluiden op de weg bij de ingang.

Helaas hebben we het raadsel van het gat in de zijkant van een vleermuizenkast op het terrein nog niet opgelost. Misschien volgend jaar bij een volgend bezoek?

De vleermuizen gaan de komende maanden in winterslaap. Voor ons is het qua excursies dan ook even gedaan. Wij gaan ons voorbereiden op een nieuwe excursieronde vanaf mei 2021.

Kevin, Arie en Erika