De eerste ‘Europese Nacht van de Vleermuis’-excursie namens Stichting Vleermuizendorp Neede & IVN Oost Achterhoek vanuit het afgebouwde Filter op Natuurpark Kronenkamp in Neede.

Coronamaatregelen en een voorspelde onweersbui kon zo’n 16 belangstellenden vanuit Winterswijk, Eibergen en Neede zelf, niet weerhouden om af te reizen naar de Kronenkamp. Dit om meer over vleermuizen te horen, ze hopelijk ook te zien én om het nieuwe onderkomen van onze vleermuizenexpositie te bekijken.

Tijdens de presentatie deelde Kevin de nodige informatie over vleermuizen en testte hij de parate kennis van jong en oud. Bij een beroep op het ‘korte termijn geheugen’ bleek ook vanavond weer, dat dít de mens soms op curiale momenten in de steek laat. Een en ander zorgde er wel voor dat de tongen wat losser kwamen. Al met al een levendig uurtje.

En opeens was het al bijna donker. Hoogste tijd om in groepjes, voorzien van batdetactors, naar buiten te gaan. Een rondje door het bos op het natuurpark, de heuvel op voor het weidse uitzicht over de weilanden en over het wandelpad langs een aangrenzende vijver. Op onze nieuwe locatie ontbreekt het zeker niet aan ruimtelijke voorwaarden voor het spotten van een aantal verschillende soorten vleermuizen.

Helaas zijn die voorwaarden alleen geen garantie op succes. Deze avond bleef het bij het zien en horen van de gewone dwergvleermuis en voor één groep ook de watervleermuis.

Ondanks deze beperkte score keerde een ieder tevreden naar huis en/of camping.

Kevin, Wilco, Arie, Erika