Al enige dagen was er regen beloofd, zelfs onweer zou onze kant op komen. En dat net op 1 van de avonden dat wij met alle vrijwilligers van de SVN wouden wandelen over het Needse Achterveld. Wij wilden wandelen voor het plezier, elkaar beter leren kennen, vleermuizen spotten en genieten van het Needse Achterveld.

Zoals op een avond als deze wordt de aftrap gedaan met koffie en wat lekkers. Naast dat het gesprek ging over of wij om 20.15 uur of 20.30 uur zouden beginnen, werden wij getrakteerd op mooie vliegmanoeuvres van enige libellen. Waren het Paardenbijters of Blauwe Glazenmakers? Daar ging het gesprek niet over, wij zijn tenslotte vleermuisdeskundigen bij elkaar.

Met een vergunning op de mobiel begonnen wij omstreeks 20.45 uur te wandelen. Het was nog licht, geen vleermuizen dus, mooi de tijd om enige collega’s beter te leren kennen. Het praat ook wat fijner als je elkaar kunt zien:-)

Een half uur later was het een stuk donkerder en toen werden we stil. De vleermuizen werden actief, de dwergjes en de laatvliegers vlogen ons om de oren. Het verschil in grootte, bochtentechniek en vlieglocatie was duidelijk te zien. Onze detectoren klonken als geigertellers of als knappende popcorn, het ligt er maar aan wat je referentie was. Wij liepen ook met zo’n 6 verschillende detectoren, van zelfbouw tot professioneel, van handmatig instellen tot automatische scan en met of zonder display. Voor ieder wat wils dus en veel vergelijkingsmateriaal.

Maar waar vliegen vleermuizen? Vanavond was te zien dat zij zich voornamelijk ophielden bij eikenbomen. En de reden hiervan? Dit is eigenlijk vrij simpel: eten. In en om een eik leven minstens 1000 soorten levensvormen. Je kan met recht zeggen dat de eik bruist van leven. Van die 1000 soorten zijn er ongeveer 450 insectensoorten. Ter vergelijking, de Amerikaanse eik telt slechts 13 insectensoorten!!

Als Stichting Vleermuizendorp Neede kunnen wij spreken over een succesvolle Teambuildingsavond op de hei 😊.

En wij waren maar wat blij met de onweergeluiden op onze batdetector.

Dank aan Wilko voor het regelen van de koffie, Judith voor de koekjes, Erika (en Staatsbosbeheer) voor de vergunning, en Pieter, Hillie en Judith voor het filmpje en de foto’s.

 

Een impressie van de avond is hier te vinden