Een kampeerweekend voor kinderen, ouders en grootouders bij de Kruidenhof (https://kruidenhof-te-mallum.nl/). Wat een ideale gelegenheid om te komen vertellen over vleermuizen. Wij waren dan ook dankbaar voor de uitnodiging om hierbij aanwezig te mogen zijn.

Begin juni gaat de zon omstreeks 22 uur onder en dit betekent dat de avond laat begint, omstreeks 21 uur. Wij begonnen met gesprekken over vleermuizen en polsten de aanwezige voorkennis op dit gebied. Vleermuizen behoren volgens de taxonomische indeling tot de orde Chiroptera, ook wel handvleugeligen genoemd. Volgens Wikipedia zijn vleermuizen een orde van kleine zoogdieren die zich actief door de lucht kunnen voortbewegen.
Verder ging het al snel over bloed, vampieren, vliegsnelheden, leeftijden en soorten.

Hoe vangt een vleermuis zijn eten? Via echolocatie natuurlijk! Dat wisten wij allemaal, echter wat wij niet wisten was dat er iemand in ons midden was die ook bekwaam was in echolocatie. Geweldig!

Na een gesprek over hoeveel muggen per nacht gegeten worden gingen wij naar buiten. Jassen aan en naar boven kijken, daar vlogen de eerste Laatvliegers en Gewone Dwergen tussen de bomen en boven het bezoekerscentrum. Een genot om te zien en dankzij onze batdetectoren konden we het ook nog eens horen.

Tijdens onze wandeling door het bos vlogen de vleermuizen vlak boven onze hoofden op zoek naar insecten om van te smullen. Ze vlogen dus niet bij ons in de haren! Toen wij aankwamen bij de Berkel hadden we gehoopt op meer; radiostilte, geen enkele watervleermuis. Hadden wij toch naar de Dinkel of Regge moeten gaan:-)?

Wij zijn geëindigd bij de watermolen en daar gingen onze detectoren weer ouderwets te keer. Eind goed, in de slaapzak, al goed.

Erika & Kevin
Foto’s: Erika