De Vogelbescherming heeft zo’n 160.000 leden, ongeveer 600 vrijwilligers en 76 fte. Er zijn zo’n 20 vogelwerkgroepen alleen al in Gelderland. Als er in heel Nederland 20 organisaties zijn die zich inzetten voor vleermuizen is dit veel. 

Met een smartphone bezit van 96,1% in Nederland zijn er vele miljoenen smartphones die geregeld een foto maken van een merel, roodborst, pimpelmees of een andere vogel. Deze vallen te bewonderen in de vele Facebook groepen die zich focussen op vogels, maar hoeveel mensen proberen een vleermuis op de foto te zetten? Zeer weinig. Als het er duizend zijn, dan is dat veel. Dus als je vleermuisfoto’s wilt, dan zul je zelf aan het werk moeten.

Je zult rekening moeten houden met het licht, vleermuizen komen namelijk pas tegen zonsondergang naar buiten. Ook de snelheid waarmee ze vliegen is niet mis. Er zijn soorten die een snelheid gehaald hebben van 135 km/uur. Daar kunnen veel dieren een puntje aan zuigen. Om maar niet te praten over waar je ze kunt fotograferen en de apparatuur die je nodig hebt!

Een van de mensen die hier een poging toe heeft gedaan is Lieke Cieraad. Zij heeft een opstelling gemaakt bij een van de bovenramen van haar woning met een wildcamera en een bevestigingspaal. Zij is bereid om haar foto’s met jullie te delen.

Dank je wel Lieke.

Alle foto’s: Lieke Cieraad, Hengelo Gld

PS: Klik op onderstaand foto’s voor vergroting

Stukje bij beetje gaat er meer tijd zitten in het bedenken van mogelijkheden om vleermuizen op de foto te krijgen. De vleermuizen komen bij de pijl naar buiten en boven aan de stijger zit de camera gemonteerd. Zal dit de opstelling zijn die mooie foto’s oplevert?