Foto copyright: Hof van Moeder Aarde

Zondag 6 augustus was het droevenis met het weer. Vleermuis excursie door laten gaan, of toch maar niet. Uiteindelijk, na veel geapp, hebben wij besloten om onze excursie naar donderdag 10 augustus te verplaatsen en dit bleek een meesterzet te zijn. Dit omdat de temperaturen perfect waren, het was windstil en er was een hemel die helder was. Een heldere hemel is een voorwaarde om vleermuizen goed te zien.

Vlak na 21 uur begonnen wij met de presentatie en de vaart moest erin. Al snel schemerde het en er was te weinig tijd om alle mooie informatie over vleermuizen over te brengen. Gelukkig waren wij er met vijf ervaren gidsen waardoor er ruimschoots voldoende gidsen waren om alle vragen te beantwoorden. En vragen waren er voldoende. Vragen over o.a. vlieghoogtes, eetgewoonten en zieke vleermuizen kwamen voorbij.

En kwamen ze vliegend voorbij? Jazeker, ze waren er. De laatvliegers en de gewone dwergen konden wij bijna aanraken, zo laag vlogen ze. Het leek wel of ze speciaal voor ons zo laag om ons heen vlogen. Of had dit te maken met laagvliegende insecten, of omdat ze de afgelopen dagen minder hebben kunnen jagen door de vele regen die is gevallen. De reden is ons niet duidelijk geworden, de ervaring van zoveel vleermuizen om ons heen zal ons lang bij blijven.

Onze dank gaat uit naar de mensen van Hof van moeder Aarde. Tot volgend jaar.

Anke, Arie, Erika, Judith & Kevin