Artikel in TCTubantia van 5 november 2013.

piets huisje

 

Veel meer ‘net echt’ op vleermuizenexpo

NEEDE – Wie regelmatig de zolder van de bibliotheek aan de Hessenweg in Neede bezoekt, zal het meteen opvallen. De permanente vleermuizenexpositie heeft een metamorfose ondergaan. Het is levendiger geworden, zegt woordvoerder Erika Ordelman van de Stichting Vleermuizendorp Neede.

De afgelopen maanden hebben vrijwilligers hard gewerkt op de zolder van de hessenboerderij. Sinds de opening van de tentoonstelling in 2004 was er nauwelijks iets veranderd. „We hadden de indruk dat er iets moest gebeuren. We hebben nu ook geprobeerd om de expositie voor kinderen iets interactiever te maken”, verklaart de Needse de metamorfose. Een van de veranderingen die direct opvalt, is het verdwijnen van de vitrines uit het midden van de expositieruimte. „Je kon er altijd dwars doorheen kijken. Als je dan als gids iets aan het vertellen was, dan was een aantal gasten al met de gedachten aan de andere kant van de ruimte. Dat kan nu niet meer. We hebben nu in het midden een fotowand geplaatst, die de expositie in twee delen scheidt.” Alle foto’s op de zolderverdieping zijn vervangen door nieuwe platen. „Prachtige foto’s”, aldus de enthousiaste Needse. De vleermuizenexpositie beslaat nu ook gehele zolderruimte. Bij de entree is aandacht voor de vroegste luchtvaart, waarbij de mens duidelijk door de vleermuis was geïnspireerd. In de grotere expositieruimte is meer zichtbaar gemaakt over hoe een vleermuis woont. „We hebben een uitgeholde boomstam waar je in kunt kijken. Met behulp van spiegels zie je bovenin ‘vleermuizen’ hangen. Zo laten we zien hoe ze slapen.” Er is extra aandacht voor educatie. „We laten mensen zien dat je niet zomaar in huis een spouw moet dichtspuiten. Je moet niet alles winddicht en tochtvrij maken. Wij laten met behulp van een huisje zien waar vleermuizen het liefst zitten. Er is een stukje spouw nagemaakt, er zitten ‘vleermuizen’ onder het dak. Vroeger lieten we dat zien met behulp van foto’s. Nu kunnen we het ook echt laten zien.”

Dankzij al deze veranderingen is de expositie veel levendiger geworden, aldus de woordvoerster. Zo is er een boomstam met allerlei laatjes. Wie er in kijkt, ziet sporen uit de natuur. Verder is er een kijktafel met ‘vleermuissnuisterijen’. „Het is veel leuker om naar te kijken. Allemaal mogelijk gemaakt dankzij onze sponsors.”

Met al deze veranderingen kan de vleermuizenexpositie weer eventjes vooruit, zegt Erika Ordelman. „Er zal de komende tijd nog wel het een en ander bijkomen, maar we vonden dat we nu al voldoende kunnen laten zien.”

De expositieruimte is te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.