Jaarlijks is het laatste weekend van augustus ‘Nacht van de vleermuizen’. Dit was ook de 27e International Bat Night, een initiatief van Eurobats. De vleermuis is internationaal een beschermde diersoort onder andere vanwege het lage reproductiepercentage van 1 jong per jaar. Voor deze keer organiseerde Wilko Poortman, onze secretaris, een avond in zijn thuisstad bij restaurant en proeflokaal het Brouwersnös.

Voor het eerst zijn we in Groenlo en de avond is voor iedereen toegankelijk. De avond is ook goed bezocht. Veel volwassenen deze keer maar de aanwezige kinderen laten zich niet weerhouden om slimme vragen te stellen.

De avond begint met de presentatie. Eerst wat plaatjes met de feiten over vleermuizen en daarna filmpjes van vooral veel vleermuizen op en in het water deze keer. Onverwacht zorgen de filmpjes voor extra hilariteit omdat de bijna onontkoombare reclame op youtube richting een 18+ versie leek te gaan.

Aangezien er in het publiek een aantal aannemers aanwezig zijn is ook aandacht voor de isolatiewerkzaamheden en de vleermuis. Doordat wij onze huizen steeds meer gaan isoleren vallen steeds meer slaapplaatsen (spouwmuren en zolders) voor de vleermuis weg. Als je gaat isoleren ben je verplicht om te onderzoeken of er vleermuizen in het huis aanwezig zijn en als dat zo is de vleermuizen eerst te laten uitvliegen. Helaas is dit een zeer kostbaar maar onvermijdelijk onderzoek. Voor een van de bouwers hebben twee van onze vrijwilligers drie nachten geschouwd op vleermuizen in het te verbouwen huis.

Met zonsondergang zijn we in groepjes langs de gracht en over de wal van deze vestingstad gelopen om de vleermuizen te spotten. Ik hoopte deze keer de watervleermuis te zien maar helaas. Wel waren er volop gewone dwergvleermuizen waarvan er sommige heel dichtbij te zien waren. Ook heb ik onze nieuwe zelfgebouwde detector weer kunnen testen en een lastigheid ontdekt. Doordat ik naar het scherm kijk waar ik een grafiek van de geluiden zie waaraan je de vleermuissoort kan herkennen, zie ik niet zo snel de vleermuis met het blote oog in de lucht. Gelukkig kun je de schermkleuren aanpassen. Misschien helpt dat bij het spotten de volgende keer.

 

Bij terugkomst werden we getrakteerd op een biertje “Twee Duuster” van de brouwerij. Na de wandeling was dat erg lekker. Ik ga het zeker nog een keer proeven en Groenlo bij daglicht bekijken. Rond het Brouwersnös is in het licht vast ook veel moois te zien.

Tekst: Andrea

Foto’s: Hillie & Pieter