Vleermuiswerkgroep

‘VLEERMUIZEN, HET BESCHERMEN WAARD!’

Je kent ze vast wel, de schimmen in de schemering. Als in het vroege voorjaar de temperatuur weer oploopt, worden de vleermuizen weer actief en scheren bij de schemering als schimmen door de tuin. Er zijn in Nederland ongeveer een miljoen vleermuizen, verdeeld over zo’n 20 soorten. Hoewel vleermuizen beschermd zijn, loopt hun aantal toch terug. En dit is wat wij willen veranderen, en dan met name in Gemeente Berkelland.

De werkgroep heeft als doel vleermuizen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Waarom? Omdat vleermuizen kwetsbaar zijn en afhankelijk van de bescherming door de mens. Door volwassenen én kinderen op een positieve manier kennis te laten maken met de vleermuis, wordt duidelijk hoe nuttig en bijzonder deze dieren zijn. Ook eventueel onbegrip en angst voor vleermuizen kan hiermee worden weggenomen.

Interesse gewekt?

Werkgroep activiteiten:

 • Vleermuizenexcursies (meer informatie onder kopje vleermuizenexcursies)
 • Vleermuizenexcursies voor besloten groepen op aanvraag via de coördinator
 • Afhandeling van vleermuismeldingen
 • Inspecties van meerdere winterverblijven in Gemeente Berkelland. Deze zijn niet open voor publiek

Drie gidsen hebben een cursus ‘afhandeling overlast vleermuizen’ gevolgd. Zij kunnen je helpen of adviseren in het geval van overlast, vragen of twijfel over hoe te handelen in en rond je woning.

Wij controleren jaarlijks de volgende drie objecten. Dit zijn de vleermuiskelder in het buitengebied van Neede en twee verblijven langs de N18.

Eén keer per jaar controleert een lid van de werkgroep samen met een deskundige van de VLEGEL (vleermuiswerkgroep Gelderland) deze verblijven op de soorten en de hoeveelheden aanwezige vleermuizen.

Resultaten tot dusverre:

Vleermuiskelder Soorten Aantallen
2019 Gewone Dwerg 1
2020 Gewone Dwerg 1
2021 Niet geteld door Corona
2022 Gewone Dwerg 2

Vleermuisgidsen:

 • Arie Kornegoor
 • Kay ten Barge
 • Anke Hollink
 • Erika Ordelman
 • Kevin Collins
 • Wilko Poortman (coördinator).

Vrijwilligers:

 • Thijs te Brake

Onze gidsen werken intensief samen met de IVN Oost-Achterhoek. Daarnaast is de stichting lid van de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN) en de Vleermuiswerkgroep Gelderland (VLEGEL).

Werkgroep-coördinator = Secretaris:
Wilko Poortman
secretaris@vleermuizendorp.nl
06-23 65 84 86

Het meest recente vleermuizennieuws

Opfriscursus voor onze Gidsen

Aan het begin van het vleermuis-seizoen is het onze gewoonte om bij elkaar te komen en de kennis die wij door de jaren heen hebben vergaard uit winterslaap te halen. Eind April was het zover en in Neede kwamen wij op een donderdagavond bij elkaar om ons voor te...

Lees meer

Enthousiasme bij Camping Lolotte!

Om kwart over acht druppelden de eerste bezoekers binnen bij de recreatieruimte van Lolotte. Dit was een mooie behapbare groep, vonden wij, de vleermuisgidsen. Echter al gauw bleek dat de interesse veel groter was. Er werden extra stoelen bijgeplaatst, kinderen zaten...

Lees meer