Vleermuiswerkgroep

‘VLEERMUIZEN, HET BESCHERMEN WAARD!’

Je kent ze vast wel, de schimmen in de schemering. Als in het vroege voorjaar de temperatuur weer oploopt, worden de vleermuizen weer actief en scheren bij de schemering als schimmen door de tuin. Er zijn in Nederland ongeveer een miljoen vleermuizen, verdeeld over zo’n 20 soorten. Hoewel vleermuizen beschermd zijn, loopt hun aantal toch terug, o.a. omdat wij onze spouwmuren zo ijverig isoleren.

De werkgroep heeft als doel vleermuizen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Waarom? Omdat vleermuizen kwetsbaar zijn en afhankelijk van de bescherming door de mens. Door volwassenen én kinderen op een positieve manier kennis te laten maken met de vleermuis, wordt duidelijk hoe nuttig en bijzonder deze dieren zijn. Ook eventueel onbegrip en angst voor vleermuizen kan hiermee worden weggenomen.

Interesse gewekt?

Werkgroep activiteiten:

  • Vleermuizenexcursies (meer informatie onder kopje vleermuizenexcursies)
  • Vleermuizenexcursies voor besloten groepen op aanvraag via de coördinator
  • Afhandeling van vleermuisklachten

Drie gidsen hebben een cursus ‘afhandeling overlast vleermuizen’ gevolgd. Zij kunnen je helpen of adviseren in het geval van overlast, vragen of twijfel over hoe te handelen in en rond je woning.

  • Inspecties vier winterverblijven. NIET OPEN VOOR PUBLIEK

De vleermuiskelder in het buitengebied van Neede, twee verblijven langs de N18 en het filter op de Kronenkamp.

Eén keer per jaar controleert een lid van de werkgroep samen met iemand van de VLEGEL (vleermuiswerkgroep Gelderland) deze verblijven op eventuele aanwezigheid van vleermuizen.

Resultaten tot dusverre?

Deze worden op een later moment toegevoegd.

Vleermuisgidsen: Kevin Collins, Arie Kornegoor, Kay ten Barge, Anke Hollink, Erika Ordelman en Wilko Poortman (coördinator).

De werkgroep werkt intensief samen met Stichting Vleermuizendorp Neede. Daarnaast is ze lid van de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN) en de Vleermuiswerkgroep Gelderland (VLEGEL).

Werkgroep-coördinator:
Wilko Poortman
poortmancw59@kpnplanet.nl
06-23658486

Het meest recente vleermuizennieuws

Zaterdagavond 5 september 2020, Camping Tamaring Ruurlo

Ondanks, of misschien wel dankzij corona was Camping Tamaring volgeboekt. Vanuit Stichting Vleermuizendorp Neede & IVN Oost Achterhoek mochten we weer van de partij zijn om een vleermuizenexcursie te verzorgen. Onze hartelijke dank aan het adres Wenda en Jan,...

Lees meer

Vrijdagavond 28 augustus: Nacht van de Vleermuis

Op vrijdagavond 28 augustus organiseert de vleermuizenwerkgroep van het IVN en de Stichting Vlermuizendorp Neede op Natuurpark de Kronenkamp te Neede een activiteit in het kader van de Nacht van de Vleermuis. Deze nacht(en) wordt dat weekend in heel Nederland...

Lees meer