In het buitengebied van Ruurlo, ligt tussen verschillende natuurgebieden, camping Tamaring. Een prachtige “groene”plek voor mensen die rust, ruimte en natuur zoeken.

De eigenaren Katinka en Rob organiseren allerlei natuuractiviteiten zoals excursies onder leiding van een ervaren gids, voor zowel volwassenen als kinderen.

Donderdag 6 augustus 2015 waren we met de vleermuiswerkgroep van het IVN Oost Achterhoek te gast op deze camping om de aanwezige gasten wat te vertellen over het fascinerende en mysterieuze leven van de vleermuis.

WP_20150806_018Al vrij snel was duidelijk dat de belangstelling voor deze avond groot was. Ruim 70 personen kwamen samen in de ruimte waar eerst werd gestart met een informatieve PowerPoint presentatie over vleermuizen. Leefwijze en vooroordelen over het zoogdiertje kwamen aan de orde. O.a. dat vleermuizen overdag slapen in hun schuilplek, zoals boomholtes, spouwmuren, onder dakpannen of op zolder. En dat ze doorgaans alleen in de schemering en ‘snachts te zien zijn. WP_20150806_048Onze gids Kevin wist zoals altijd deze presentatie weer af te stemmen op de samenstelling en leeftijd van de aanwezige deelnemers.

Dat er op deze camping veel vleermuizen aanwezig zijn, werd met een bezoek, vooraf gaande aan de excursie al duidelijk. De camping heeft rondom de kampeervelden hoge bomen rijen, en dat zijn nu net de wegen waarlangs de vleermuizen jagen. Tijdens het vliegen oriënteren de vleermuizen zich op de bomen. Maar waar veel bomen zijn, vliegen ook veel insecten.

WP_20150806_044Tegen 22 uur, bij aanvang van de schemering, begonnen we, al wandelend, in verschillende groepen aan een actieve zoektocht naar vleermuizen. Elke gids had een bat-detector bij zich om met de deelnemers de echo- locaties van de vleermuizen op te vangen. Een bat-detector is een handzaam apparaatje dat de geluidsgolven van de vliegende zoogdieren omzet naar voor mensen hoorbare, klikkende geluiden.

WP_20150806_047Vrij snel had een van detectoren al beet. Dus het bewijs van een goed vleermuizen klimaat op deze camping is er. Ook het mooie, warme weer op deze avond heeft hier toe bij gedragen.

In het begin konden we ze nog goed zien vliegen, later toen het echt donker werd hoorden we ze alleen nog met behulp van de bat-detector. Vooral boven een open plek was heel veel activiteit.

Tegen 23 uur werden de waarnemingen minder, voor ons een goed moment om afscheid te nemen van de deelnemers en van Katinka en Rob, die we graag bedanken voor de gastvrijheid.

Anke Hollink.

Coördinator vleermuiswerkgroep IVN Oost Achterhoek.