Op 11 juni waren wij voor het laatst bij Camping Tamaring. Toen moesten wij de concurrentie aangaan met de Nederlandse heren die tegen Polen voetbalden. Vanavond (16 juli) hadden de Nederlandse Leeuwinnen een rustdag en bestond de concurrentie uit o.a. Duitsland tegen de Finnen. Die konden wij eenvoudig hebben en met een opkomst van zo’n 40 mensen voelden wij ons vanaf het begin overwinnaars.

Wij begonnen met een innovatieve opdracht (of mogelijk old school) met flip-overs op verschillende tafels waarbij de bezoekers hun kennis van vleermuizen konden etaleren. Of, zoals veel kinderen deden, het tonen van hun tekenkunsten door de mooiste vleermuizen te tekenen. Bij elk van de vier tafels zat een vleermuisdeskundige om op allerlei vragen in te gaan en interesse te wekken voor dit bijzondere diertje. Het is tenslotte het enige zoogdier ter wereld dat actief kan vliegen.

Omstreeks 21 uur waren de flip-overs vol en was het tijd voor een presentatie vol interactie en filmpjes. Kinderen naar voren halen om te kijken wie de meeste soorten kent, en ook naar voren halen om te kijken of echolocatie iets is wat kinderen kunnen leren. Tja, oefening baart kunst.

Maar naast de enthousiasmerende werkvormen werd er ook informatie overgedragen, genoeg om een spreekbeurt mee te vullen bleek al snel. Vooraan zat een jongeman op zijn telefoon te typen, niet aan het gamen maar om aantekeningen te maken. En dat in zijn zomervakantie.

Omstreeks 22 uur naar buiten om in drie groepen over en buiten de camping te wandelen en te spotten. Gelukkig was het een prachtige vleermuisavond, windstil, geen bewolking en een temperatuur van ruim boven de 10 graden. Naast insecten is dit alles wat nodig is om vleermuizen naar buiten te lokken. En ze kwamen naar buiten.

Het duurde een kwartiertje voordat wij de eersten zagen en deze vlogen boven het zandweggetje voor de camping. En het waren er meerdere. De gewone dwerg liet zich als eerste zien, de laatvlieger deed er wat langer over en toen waren ze samen te zien. Wat dan duidelijk wordt is het verschil in grootte en wendbaarheid tijdens het vliegen. Een laatvlieger is te vergelijken met een vrachtwagen en de gewone dwerg met een wendbare sportauto.

Nadat de excursie achter de rug was hebben wij wat gedronken met Jan, de eigenaar van de camping. Dat bood ons mooi de gelegenheid om afspraken te maken voor 27 augustus. Het weekend van de 27ste is het de Europese nacht van de vleermuis en dan worden er vele vleermuis-gerelateerde activiteiten georganiseerd. Wij zijn dan weer aanwezig in Ruurlo om mensen kennis te laten maken met dit unieke diertje. Bent u erbij?

Voor meer informatie, bezoek de volgende website: https://www.nachtvandevleermuis.nl.

Het was een geslaagde avond met enthousiaste bezoekers, vooral dat laatste zorgt voor een topavond.

Suzan, Hillie, Erika, Anke & Kevin.

Foto’s: Erika Ordelman & Hillie van de Peppel