Vleermuizenexpositie

Bekijk de vleermuizenexpositie in Het Filter op Natuurpark Kronenkamp

Vleermuizenexpositie aan de Kronenkamp

Had ons dorp sinds 2003 de enige vleermuizenexpositie op een zolder; nu is die te vinden op de begane grond in een van de ‘filters’ van een tot Natuurpark Kronenkamp omgebouwde waterzuivering. 

‘Vleermuizen op Zolder’,

Onze expositie toen

In 2003 zag onze permanente vleermuizenexpositie ‘Vleermuizen op zolder’ het licht. Een heel toepasselijke naam als je op een zolder gevestigd bent. En niet zomaar een willekeurige zolder, maar die van de uit 1775 stammende historische Hessenboerderii ‘de Meijer’.

Vleermuizen vonden op de zolder ervan uitstekend onderdak totdat de boerderij grondig werd gerenoveerd. In 1971 waren ook alle kieren in het dak gedicht en was er voor de vleermuis geen plek meer in de herberg. De begane grond werd ingericht met boeken en ging vanaf dan als ‘bibliotheek de Meijer’ door het leven. De zolder bleef leeg. Tot 2003, toen een zestal enthousiastelingen (Bert Niessink, Eric Groeneveld, Hielke Dijkstra, Alfons ten Hoopen, René Isselman en Monique Vos) Stichting Vleermuizendorp Neede oprichtten. Vanaf dat moment kregen de vleermuizen weer een warme plek op de zolder. Niet in levende lijve maar als onderwerp van een permanente expositie.

Duizenden bezoekers hebben de vleermuizen op de zolder van dit unieke pand bezocht. Helaas werd met het vertrek van de bibliotheek naar het centrum van het dorp, ook de vleermuis opnieuw een soort van dakloos. Tot in 2017 het  IVN Oost Achterhoek en de Stichting vleermuizendorp Neede samen zijn gaan werken in de Stichting Natuurpark “De Kronenkamp”. Met als een van de doelen een nieuw onderdak voor onze expositie en meer…….

ingang