Europese Nacht van de vleermuis

nacht vd vleermuisDe Europese Nacht van de Vleermuis is een jaarlijks terugkerende activiteit in tientallen landen. Een activiteit waarbij er extra aandacht is voor dit bijzondere vliegende zoogdier, de vleermuis. Neede, het enige Vleermuizendorp in Nederland kan en mag op de lijst van deelnemers niet ontbreken. Redenen genoeg voor het IVN Oost Achterhoek en de Stichting Vleermuizendorp om op 29 augustus een vleermuizenpresentatie te verzorgen op het nieuwe Vleermoesplein! Is er een toepasselijker locatie dan deze? De opkomst was helaas niet groot. Maar…. De vijftien belangstellenden die op onze activiteit af kwamen waren in hoge mate geïnteresseerd en enthousiast. Men stelde tal van vragen tijdens de powerpoint presentatie, het eerste onderdeel van deze activiteit: “Wat te doen als een vleermuis ons huis binnen is gevlogen? Valt een vleermuisbaby bij de geboorte niet op de grond? Zijn vleermuizen gevaarlijk voor de gezondheid en hoe is dat met stankoverlast in ons huis?” Zelfs kwamen er vragen waarop de aanwezige gidsen het antwoord schuldig moesten blijven. Het feit dat meerdere aanwezigen wel eens vleermuizen thuis hebben (gehad) en de dieren zonder problemen van onderdak voorzien, klonk de gidsen als muziek in de oren.

Tegen de schemering vertrok het hele gezelschap voor een wandeling door het Spilbroek. Tijdens het stuk over de oude spoorbaan naar Huize de Kamp bleven onze batdetectoren grotendeels zwijgen. De stop bij de gracht rond de Havezathe en de wandeling terug naar het Vleermoesplein lieten daarentegen ondanks de regenbui, de nodige activiteit horen. Het werd zelfs een drukte van belang in vleermuizenland. Bij terugkomst op het Vleermuisplein werd het publiek verrast op silhouetten van vleermuizen op de grond, geprojecteerd door de speciaal ontworpen vleermuisverlichting.

We kunnen terugkijken op een avond waarvan zowel gidsen als belangstellenden hebben genoten. Een stimulans om volgend jaar opnieuw een activiteit te organiseren met vertrek vanaf dezelfde locatie. Onze uitdaging voor 2015 is een verdubbeling van het aantal deelnemers. Zou er een instantie zijn die diezelfde uitdaging aan durft te gaan voor eenzelfde verdubbeling van vleermuislantarens in Neede?

Share