2014 in het teken van studie voor Vleermuisgidsen

2014 stond voor de gidsen van Vleermuisdorp Neede in het teken van studie. Het doel: vleermuizen monitoren en vleermuis-verblijfplaatsen lokaliseren aan de hand van zwermende vleermuizen. Vervolgens onze opgedane kennis gebruiken in de praktijk.

Maar eerst…

Wat zijn zwermende vleermuizen?
Vleermuizen zijn nachtdieren die hun verblijfplaats in de avond verlaten om omstreeks zonsopgang weer terug te keren. Dit terugkomen gaat gepaard met het rondvliegen voor de ingang van de verblijfplaats, dit duurt ongeveer een kwartier. Om dit te kunnen meemaken is het nodig om vroeg uit de veren te komen.

De realiteit
Op zaterdag 14 juni 2014 om 04.45 uur stapten de leden van de vleermuiswerkgroep voor het eerst op de fiets om in Neede vleermuizen te zien zwermen. Dit was geen succes en zodoende werd er een tweede poging gedaan op dinsdag 15 juli 2014. De verwachtingen waren hoog gespannen en het begon goed. Wij zagen vleermuizen nog jagend op insecten, dus wij waren op tijd. Al snel zagen we een vleermuis die richting een huis ging. Dit is te zien doordat een vleermuis dan in een rechte lijn vliegt. Een jagende vleermuis vliegt daarentegen in allerlei bochtjes op jacht naar insecten. Wij met de vleermuisgroep op onze fietsen er achteraan. Helaas… de vleermuis was verdwenen tussen de huizen. De teleurstelling was groot want meer hebben wij er die ochtend niet gezien.

Vleermuizen monitoren in Noordijk
Enige dagen na de teleurstellende actie op 15 juli ging een drietal gidsen er nogmaals op uit maar dan ’s avonds. Wij hadden via de website (http://www.vleermuizendorp.nl) een melding ontvangen van een kolonie vleermuizen in Noordijk.

Het was een prachtige zomeravond in juli, warm en windstil. Omstreeks 21.30 uur arriveerden we bij het gemelde adres en niemand thuis. Dit geeft toch een vreemd gevoel, rondhangen in een straat terwijl de meeste bewoners ook nog eens op vakantie zijn. Wij liepen langs de huizen kijkend naar de gevel of we ergens sporen konden vinden van uitwerpselen, dit met onze vleermuisdetector in de hand. Geruime tijd zagen we niets tot ze om 21.55 uur een voor een naar buiten kwamen. Niet uit het huis waar vandaan wij de melding hadden ontvangen, maar enkele huizen verder. Tegen de tijd dat wij het juiste huis gevonden hadden waren meerdere vleermuizen ons al gepasseerd. Een exacte telling hebben we dus niet kunnen doen maar in ieder geval kwamen nog zo’n twintig vleermuizen uit de nok van de gevel. Onze inschatting was dat het om Laatvliegers ging. Zij kwamen naar buiten, vlogen wat cirkels, kwamen soms terug naar de ingang en vertrokken daarna richting hun jachtgebied. Na nog een kort bezoek aan Camping d’n Eversman zijn ook wij huiswaarts vertrokken. Na twee alles behalve succesvolle ochtenden, beleefden we wel een zeer succesvolle avond.

Kevin Collins

Share