Werkgroep actief met inventariseren vleermuiskolonies

Naast het verzorgen van excursies is een van de gestelde doelen van de werkgroep vleermuizen: het zwermen van een kolonie vleermuizen observeren en ’s avonds bij het uitvliegen de leden van de kolonie tellen.

Daarvoor prikten we:

Zaterdag 14 juni, 04.45 uur. De werkgroep vleermuizen verzamelt zich in alle vroegte bij de Needse bibliotheek. Enkele van onze leden komen uit Enschede, respectievelijk Haaksbergen, de anderen uit ons dorp. Henriette van der Loo, de vleermuizendeskundige die ons begeleidt is al vanuit Doetinchem naar Neede gereisd. Je moet er wat voor over hebben.

Vanaf de bibliotheek gaat de zoektocht per fiets naar een adres waar met grote waarschijnlijkheid overdag een vleermuizenkolonie verblijft. Uit hoeveel leden deze kolonie bestaat is niet bekend. De dieren keren na een hele nacht jagen tegen zonsopkomst terug naar hun welverdiende slaapplek. En omdat zo’n hele kolonie niet in een keer door een smalle speet of een klein gat naar binnen kan, zwermen de dieren gedurende zo’n 10 tot 15 minuten rond. Dit schijnt een bijzondere voorstelling te zijn en dat willen we allemaal graag meemaken. Helaas bepaalt de natuur anders deze morgen. De vleren laten zich niet zien. Omdat het ’s nachts en vooral bij zonsopkomst koud is, is de kans groot dat de vleren vroeger teruggekeerd zijn, aldus Henriëtte. Een andere mogelijkheid is dat de kolonie niet meer op het opgegeven adres verblijft maar naar een andere locatie is verhuisd. De afspraak om ’s avonds het uitvliegen te zien en de dieren te tellen laten we in overleg ook voor wat het is. Tenslotte weten we niet zeker of de kolonie op het adres zit.

De komende weken gaan we een nieuwe poging doen. De uitkomst laten we u in deze nieuwsbrief weten.

Share